
0 5 دقیقه مطالعه
View more
تو پناهگاه منی، وقتی که راهها با همه وسعتشان درماندهام کنند.
تویی سلطان ایران و ما همگی خوشبخت از این حاکمیت...
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِیِ
وَ حُجَّتِکَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّیقِ الشَّهِیدِ
صَلاَةً کَثِیرَةً تَامَّةً زَاکِیَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً کَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ
آن روز که نسیم نور زمین را از عطرمیلاد تو آکند و فرشتگان بال در بال مقدم منوّرت را گلباران کردند. آسمان آیینه بندان عشق بود و زمین زیر چترخورشیدی درانتظار به آغوش کشیدن مردی از تبار محمد صلی الله علیه و آله وسلم بی قرار و پرتپش شده بود. آن روزِ تاریخی، مدینه موّاج از شفافی عشق بود و سرانجام آسمان نور افشانی شد. لحظه ها بر قدوم تو سجده گذاشتند. و ثانیه ها عطشناک تا اوج آسمان فواره کشیدند.
هنوز داغ شهادت امام صادق علیه السلام از قلب مالامال از اندوه فرزندش امام کاظم علیه السلام رخت برنبسته و لباس عزا بر تن شیعیان ایشان دیده می شود. مدینه نیز در غم از دست دادن رهبر و امامی چون صادق آل محمد، از آسمان خجل است و خورشید و ماه و ستارگان نیز حال طلوع ندارند.
از ۲۵ شوال تا ۱۱ ذى القعده، لبخندی بر لبان هیچ یک دیده نشده است. تا روز یازدهم ذى القعده که خورشید، طلوع متفاوتی داشت و مدینه و اهلش را با پرتوافشانی خویش، از تولد کودکی در خانه امام کاظم علیه السلام باخبر کرد. آری، تولد این کودک که او را «علی» نام نهادند، مرهمی بر قلب داغدیده هستی بود. میلاد خجسته حجت حق، حضرت امام رضا علیه السلام بر همه رهروان راستین آن امام مبارک باد.
حضرت امام رضا علیه السلام شب جمعه یازدهم ذى القعده در سال ۱۴۸ هجرى در مدینه طیّبه به دنیا آمد، پدر بزرگوار آن حضرت امام هفتم، موسى بن جعفر علیه السلام بود و مادر آن حضرت خانمى بود به نام امّ البنین یا تکتم یا نجمه که هر سه اسم در تاریخ آمده است. این بانوى بزرگوار زنى با فضیلت بود که خدا او را شایسته همسرى حضرت امام موسى بن جعفر علیه السلام و مادرى امام رضا علیه السلام قرار داده بود.
نام آن حضرت «على» بود که این نام در میان دودمان رسول خدا محبوب ترین نام بود.
کنیه آن حضرت أبوالحسن، و أبوعلى بود.
مشهور ترین لقب امام (ع)، «رضا» میباشد که بنابر روایتی در عیون اخبار الرضا علت ملقب بودن حضرت(ع) به رضا این بوده که « رَضیَ بِهِ المُخاِلفُونَ وَ مِن اعدائِه کَما رَضیَ بِهِ المُوافِقُونَ مِن اُولیائِهِ وَ لَم یَکُن ذلِکَ لا حَدَّ مِن آبائِه عَلَیهُمُ السَّلامَ فَلذلِکَ سَمَّی مِن بَینَهُم بِاالرِّضا» یعنی هم دشمنان مخالف و هم دوستان موافق به ولایت عهدی او رضایت دادند و چنین چیزی برای هیچ یک از پدران او دست نداده بود از این رو در میان ایشان، تنها به او رضا نامیده شد.
طبق نقل مورخان، مدت امامت حضرت امام رضا علیه السلام بیست سال بوده که ده سال آن معاصر با خلافت هارون الرشید، پنج سال معاصر با خلافت محمدامین و پنج سال آخر نیز هم عصر با خلافت عبداللّه المأمون بود. امام تا آغاز خلافت مأمون در زادگاه خود در شهرمقدس مدینه اقامت داشت ولی مأمون پس از رسیدن به حکومت، حضرت را به خراسان فرا خواند و آن حضرت سال های پایان عمر خویش را در خراسان سپری کردند.
شیخ طبرسی می گوید: «آنچه مردم پس از شهادت وی تا زمان ما از برکت «مشهد مقدس» آن حضرت و علامات و عجائبی که مشاهده کرده اند و موافق و مخالف بدان تصدیق نمودند از حد شمارش خارج است. در این مشهد مقدس کور مادر زاد و دیگر مریضان شفا یافتند و دعاها مستجاب و جاجت ها برآورده شده که بسیاری از اینها را خود مشاهده کردیم و نسبت به آن علم یقینی که شک در آن راه نیابد پیدا نمودیم». شیخ حر عاملی هم می گوید: «من هم مثل شیخ طبرسی بسیاری از این معجزه ها را مشاهده کردم و یقین برای من حاصل شد، همان گونه که برای او یقین حاصل شده بود و در مدت مجاورت من در «مشهد مقدس» که ۲۶ سال می شود دراین خصوص چیزهایی شنیدم که از شمارش گذشته و در خاطر ندارم»
پناهگاه همه بی پناه و جا این جاست | مطاف و قبله گه هر شه و گدا این جاست |
اگر دوای غم و درد و ناخوشی خواهی | به آستان رضا سر بنه دوا این جاست |
«میلاد حضرت فاطمه معصومه (س) و روز دختر» بسته پیشنهادی مجله خبری من و کتاب به شما علاقهمندان
«مجله خبری من و کتاب» در سالروز میلاد شمس الشموس، سلطان طوس، امام رضا علیه السلام، ارائه دهنده بسته مطالعاتی کتاب به شما عزیزان میباشد.
«ولادت» | اثر سعید تشکری | انتشارات کتاب نیستان
دو شبان خراسانی که یکی کاتب و دیگری صحاف است فرزند خوانده های خود را که در ویرانه های شوش دانیال پس از دیدار با مولای خود امام موسی کاظم (ع) در پی کشتاری که عباسیان برای تاراج پارسیان انجام داده اند می یابند و آنها را از بدو طفولیت در وصیتی مکتوب به نام هم می خوانند. لیلا و هاتف اکنون پس از سالها و مرگ این کاتب و صحاف می خواهند با هم ازدواج کنند اما پرسش ساده آنها از خود این است: ما که هستیم؟ و چرا فرزند مولای پدرانشان ولیعهد تازه عباسیان است؟ لیلا و هاتف برای یافتن پاسخ خود و ازدواج با یکدیگر به مدینه می روند تا حقیقت امام هشتم شیعیان را بیابند و زندگی خود را آغاز کنند. رسیدن آنان به مدینه مصادف است با هجرت اجباری حضرت امام رضا (ع) به مرو . اکنون هاتف و لیلا یکی در پی امام هشتم به سفر می رود و یکی با حضرت معصومه همراه می شود. هاتف و لیلا در می یابندکه ولادتی تازه برای پارسیان رقم خواهد خورد و آن آغازی تابناک سلسله نیکوست که در آینده به بار خواهد نشست.
نکته قابل توجه در این رمان نمایشی است که تشکری در آن از پذیرش امام و اندیشه و منش او در میان ایرانیان هم عصر وی به نمایش می کشد. مبنای اصلی رمان براساس دلبستگی کاتبانی ایرانی است که از دهقانان و شبانان بودند که نقل قول هایی درباره امام رضا(ع) به نقل از امام موسی کاظم (ع) شنیده و با هنرهایی از قبیل نقالی، در دورهم نشینیهایی «شبچرا» آن را بیان میکردند.
سفر امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) به ایران در این کتاب، از زبان مجموعه ای از کاراکترها بیان میشود که تشکری سعی کرده با رعایت ایجاز و خلق زبان فاخر متناسب با موقعیت و رخداد رمان و نیز ایجاد فصول متعدد و کشف هر واقعه از منظر مختص به خود در جریان داستان آن را به ماجرایی بیش از یک سفر تعبیر کرده و از آن به حادثه ای برای تغییر سرنوشت محتوم ایرانیان مسلمان و مقسم آن به قبل و بعد از خود یاد کند.
به تعبیر تشکری در این داستان در حقیقت با داستانی چند وجهی درباره زندگی این خواهر و برادر مواجه میشویم که شهود دراماتیک نویسنده نسبت به برخی موضوعات در بخش هایی از پرداختن به زندگی این دو بزرگ، از رویکردهای محتوایی آن محسوب میشود.
تلاش اصلی تشکری در این کتاب خلق روایتی تاریخی است که از دو منظر بدیع و تازه می نماید. نخست اینکه تاریخ برای وی بستر واقعی روایت داستانی نیست بلکه زمنیه ای است برای بیان یک واقعیت تاریخ محتوم. او تاریخ را دستمایه خلق شخصیت هایی کرده مجازی اما فرم گرفته از واقعیت؛ که اسب خیال مخاطب این رمان را بر مسیری از واقعیت به تاخت می برند و او را در فضای داستانی و در عین حال حقیقی با زندگی معصوم هشتم و خواهر گرامیش آشنا می کنند.
از سوی دیگر ولادت را می توان از حیث زبانی تلاشی ستودنی برای خلق زبانی تازه در روایت داستان های دینی تاریخ دانست. این مساله خود را زمانی بیشتر نشان می دهد که ببینیم در میان نوینسدگان ایران زبان بیان روایت های تاریخی و لحن حماسی آن با زبان بیان داستان های دینی و لحن پند آموزانه آن دارای تفاوت هایی اساسی هستند که تشکری توانسته در این میان به تلفیقی قابل توجه درباره آن دست پیدا کند.
«زیارت امام رضا علیه السلام» | اثر سید مهدی شجاعی | انتشارات کتاب نیستان
کتاب زیارت امام رضا (ع) متن زیارتنامه ی امام رضا (ع) به همراه ترجمه ی آن به قلم سید مهدی شجاعی است.
گزیده کتاب:
شهادت میدهم که جز خدای یگانه، خدایی نیست. خدایی که یکتا و بی شریک است. و شهادت میدهم که محمد بنده خدا و رسول اوست. و او سرور و سالار اولین و آخرین است. و او سرور پیامبران و فرستادگان است. خداوندا! بر محمد درود فرست، محمدی که بنده توست و فرستاده تو و پیامبر تو و سالار تمامی مخلوقات تو. سلام و درود و صلواتی که هیچکس جز تو اندازهاش را نداند و شمردنش را نتواند. خداوندا! سلام و درودت را بر بندهات و برادر پیامبرت، امیرالمؤمنین، علیبنابیطالب نثار کن.
«ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام»، از دیگر بسته های پیشنهادی ما به شما
«به بلندای آن ردا» | اثر سید علی شجاعی | انتشارات کتاب نیستان
«به بلندای آن ردا» در قالب یک اثر مکتوب داستانی می باشد و از چند منظر اثری درخور اعتناست؛ این کتاب، در ژانر ادبی مرتبط با خود معرف اتفاقی تازه بوده و منشاء اتفاقاتی تازه در خلق داستان های تاریخی و دینی باشد.
نخستین موضوعی که درباره این رمان باید به آن توجه شود وجوه دراماتیک تاثیرگذار در روایت داستانی اثر است. «به بلندای آن ردا» از یک اتفاق داستانی شروع می شود که تا پیش از این، کمتر در منابع داستانی و تاریخی درباره آن سخنی به میان آورده شده است و در کنار آن نویسنده زاویه دیدی را برای بیان آن برگزیده است که تا قبل از آن سابقه و جرات حرکت به سمت آن وجود نداشته یا کمتر دیده شده است.
متن این کتاب انباشته از فلاش بک هایی است که در دل روایت های داستانی این کتاب به زیبایی مخاطب را با سیر تاریخی زندگی امام رضا (ع) و فراز و فرودهایش آشنا می کند. نویسنده در این راه با تغییر زاویه دید خود توانسته با هنرمندی تمام و با استفاده از مستندات تاریخی متعدد، داستانی رئال و البته جزئی نگر و بسیار کامل از شرح زندگانی امام هشتم را بازگو کند.
«به بلندای آن ردا» از زبانی فاخر بهره می برد؛ زبانی که اگرچه در متون تاریخ و روایی از این دست می توان نشانی از آن گرفت اما در تجربه مؤلف با تغییراتی چند قوام بیشتری به دست آورده است. نویسنده در این داستان و با بهره گیری از شیوه روایت داستانی تاریخ و در ضمن بهره گیری از فضاسازی ها مختص آن، به زبانی عاشقانه و پر احساس دست یافته که مخاطبانش تا پیش از این در چنین متنهایی کمتر تجربه اش کرده اند. از سوی دیگر این زبان تاریخی با وجود پایبندی به قواعد بیانی بسیار ساده و با بهره گیری از اصطلاحات و عبارت قابل فهم تدوین شده است. در کنار این مسئله بهره مندی نویسنده از توصیف هایی جزئی و دقیق و کارساز متن او را به شدت دقیق و در عین حال دلنشین و قابل اعتنا کرده است و خوانش آن را نیز به تبع آن برای مخاطب بسیار ساده و دلچسب قرار داده است.
با چنین توصیفاتی است که می توان «به بلندای آن ردا» را یک تجربه استثنایی در خلق رمان دینی به شمار آورد که خوانش آن جدای از لذتبخش بودن، به صورتی فشرده سیری تاریخی از زندگی و سیره سیاسی و اجتماعی امام هشتم را با زاویه دیدی بدیع روایت می کند و همزمان با آن بیان هنرمندانه از زیست ایشان را نیز به رخ مخاطبانش و سایر نویسندگان این ژانر می کشاند؛ بیانی که نه به دنبال فخرفروشی است و به رخ کشیدن توانمندی های تکنیکی؛ و نه چنان شیفته محتوای روایت است که شیوه بیان آن را فدای مضمون کند.
«اعترافات غلامان» | اثر حمیدرضا شاه آبادی | به نشر
این کتاب داستان دوران ولایتعهدی امام رضا (ع) و اعترافات سی غلام سیاه مامون در مرو است. غلامان آنچه را که در سال های ولایتعهدی امام رضا (ع) بر آنها گذشته، بازگو می کنند و خواستار قضاوت خوانندگان مبنی بر این که آیا برای غلامان هم روز جزایی هست یا نه؟ هستند. کتاب از نظر داستانی نثری گیرا و جذاب دارد و از نظر مضمون و محتوا نیز بسیار قوی و مبتنی بر حقایق تاریخی مسلم است و در آن به بسیاری از شبهات مربوط به چرایی و چگونگی پذیرش ولایتعهدی از سوی امام رضا علیه السلام و نیات مأمون از این کار به شکلی هنرمندانه پاسخ گفته شده. از دیگر وجوه تمایز کتاب با آثار مشابه این است که در حجمی ناچیز اهم نکات تاریخی از آمدن پیک مأمون به مدینه تا شهادت ایشان بازگو شده و در حین این روایت گری تاریخی به زیبایی فراز های از سیره فردی، اجتماعی، سیاسی و حتی خانوادگی امام علیه السلام بازگو شده که بر جذابیت کتاب می افزاید.
«دخیل عشق» | اثر مریم بصیری | انتشارات کتاب جمکران
«دخیل عشق» رمانی زیبا و خواندنی از مریم بصیری (۱۳۴۸) است که داستان دخیل بستن زنی به نام صبوره در کنار ضریح حضرت امام رضا (ع) برای ازدواج با یکی از یادگاران دفاع مقدس را روایت میکند.
صبوره پرستاری است که دل در گروی مهر جانبازی به نام رضا دارد اما حجب و حیا مانع از بیان عشقش میشود و درنهایت دست تقدیر رضا را با خود میبرد. صبوره تنها میماند اما کمی بعد سر و کله یک خواستگار پیدا میشود و...
مریم بصیری در «دخیل عشق» به موضوعاتی که ناشی از افروخته شدن آتش جنگ است، پرداخته است. مجرد ماندن دختران، صدمات جسمی و روحی جوانان که ناشی از جنگ است، شیمیایی شدن جانبازان که با گذشت بیش از ۲۰ سال از جنگ از آن بیاطلاعند و ... از جمله مسائلی هستند که در این رمان مطرح میشوند.
«آخرین برگزیده»، بسته ویژه مطالعاتی با محوریت مبعث پیامبر اکرم (ص)
«اقیانوس مشرق» | اثر مجید پورولی کلشتری | انتشارات عهد مانا
کتاب اقیانوس مشرق نوشتهی مجید پورولی کلشتری است. این کتاب داستان سرگشتگی عِمران و وصالش به ولایت علیبنموسیالرضا (علیهالسلام) است. درباره فضائل و ویژگیهای امام رضا(ع) کتاب بسیار نوشته شده است اما این روایت ها کمتر به دنیای داستان راه پیدا کردهاند. حتی شعر هم بیشتر از داستان در این زمینه فعال بوده است. در اقیانوس مشرق داستان شخصیتی به نام عمران بن داوود را میخوانیم که در جستوجوی آب حیات از کرانههای دریای جنوب عازم دریای شمال است. او در بیابان کویری بیآب و علف در مسیر خراسان راهش را گم می کند و تشنه و سرگشته در بیابان رها میشود. صحنه های آغازین داستان با شرح وضعیت عمران، که از تشنگی و خستگی در حالتی بیرمق و وهمآلود در بیابان افتاده است، روایت میشود و اندک اندک و در داستانی جذاب و خواندنی، مخاطب را با شخصیت و مقام عظیم امام رضا علیه السلام آشنا میکند. این رمان، برنده جایزه کتابسال پژوهش های دینی در سال ۱۳۹۲ و هم چنین کتاب سال رضوی در شاخه رمان در همان سال بوده است.
«امام رئوف» | اثر نرجس شکوریان فرد | انتشارات عهد مانا
امام رئوف نوشته نرجس شکوریان فرد، کتابی درباره زندگی و فضایل و کرامات امام هشتم شیعیان، علی بن موسی الرضا (ع) است.
شکوریان فرد در این کتاب از منابع مختلفی مانن عیون اخبار الرضا، مستدرک الوسائل، بحار الانوار، وسائل الشیعه و.... استفاده کرده است تا روایات و احادیثی را که مربوط به این امام رئوف است برای دوستداران و عاشقان حضرت، گردآوری کند. در انتهای هر روایت نیز نویسنده برداشت و حال عرفانی خود از آن را با خواننده قسمت کرده است.
«امام رضا و کرامت انسانی» | اثر محمد حکیمی | به نشر
کتاب امام رضا (ع) و کرامت انسانی نوشته محمد حکیمی است.
در سراسر زندگی پیامبر(ص)و امامان (ع) ارزش و کرامت انسانی مورد توجه است و بدون کمترین امتیازی برای طبقات و افراد، جایگاه و منزلت انسانها دیده میشود، بدون بها دادن به تمایزهای معمول، چون رنگ یا نژاد یا جایگاه اجتماعی و به ویژه کمترین نگاهی به موقعیت اقتصادی و ثروت افراد نشده است و همه در جایگاهی همسان با دیگران قرار میگیرند. در این کتاب به موضوعاتی از قبیل؛ خداباوری و کرامت انسانی، حقوق برادری وکرامت انسانی، کرامت انسانی در گفتارهای علمی، کرامت انسانی و اخلاق گروهی، دولتمردان پاسدار کرامت انسانی و... پرداخته شده است.
«امام رضای مهربان: پنج حکایت از زندگانی امام رضا (ع)» | اثر سید محمد مهاجرانی | نشر جمال
کتاب حاضر، پنج حکایت دوست داشتنی را از زندگی امام رضا (ع) در قالب شعر برای بچه ها بیان می کند.
«۱۰ قصه از امام رضا (ع) برای بچه ها» | اثر مژگان مشایخی | انتشارات قدیانی
کتاب حاضر مجموعه ای ده جلدی شامل قصه های: سیب های گاز زده، یک درس تازه، غریبه ی آشنا، گنجشک چه می گفت؟، قرض عبدالله، صیاد و آهو، درخت بادام، نماز باران، پیراهن یادگاری، و مسافران مدینه، از امام رضا علیه السلام برای کودکان می باشد.
«مجله خبری من و کتاب» و سایت فروش اینترنتی «من و کتاب»، با بسته مطالعاتی شامل کتب منتخب «میلاد امام رضا علیه السلام» همراه شما عزیزان علاقهمندان به دنیای کتاب است.
من و کتاب
0 5 دقیقه مطالعه
View moreاما امسال با وجود ویروس منحوس کرونا و عدم برگزاری این راهپیمایی، خرید اینترنتی کتاب میتواند گزینه ی مناسبی برای افزایش آگاهی و ادامهی راه استکبارستیزی با رویکرد فرهنگی باشد.
0 4 دقیقه مطالعه
View moreکتب منتخب و پرفروش ویژه شهدای مدافعان حرم که در دفاع از حریم اهل بیت(علیه السلام) در سوریه آسمانی شدند
0 3 دقیقه مطالعه
View moreبسته پیشنهادی حجاب برتر؛ معرفی منتخبی از کتب خوب و پرفروش در حوزه حجاب و عفاف
0 5 دقیقه مطالعه
View more8کتاب منتخب با محوریت خاطرات، ناگفتهها ، پرونده اسارت و یا شهادت حاج احمد متوسلیان
0 3 دقیقه مطالعه
View moreچگونه میشود با این اوضاع اقتصادی با آرامش زندگی کرد؟ مگر میشود در یک زندگی فقر باشد، امّا اختلاف نباشد؟ اصلاً شما مشکلات اقتصادیِ موجود در جامعه را میبینید؟
دیدگاه کاربران
ورود به سیستم جهت ثبت نظر